De wolbijsluiter!
Je hebt net een mooie streng hand geverfde wol gekocht, maar wat nu? De bijsluiter:
- Voor je begint
- Proeflapje bij gebruik van meerdere kleuren
- Welke naald moet je gebruiken
- Tijdens het verwerken
- Verzorging van je brei of haakwerk
- Handwas
Voor je begint….. eerst een bolletje wikkelen
Helaas, je kunt niet direct aan een nieuw project beginnen. De wol moet eerst op een bolletje gewonden worden. Doe je dit niet, dan raakt de wol in de knoop tijdens de verwerking. De streng is met verschillende touwtjes vast gezet om te zorgen dat het geen war boel wordt. De streng zul je ergens om heen moeten zetten, de touwtjes moeten door geknipt worden en vervolgens moet de streng afgewikkeld worden en tegelijkertijd op een bolletje gewikkeld worden. Het makkelijkste is om gebruik te maken van een zogenaamde wolparaplu (of haspel) en een bolwinder.
Heb je dit allemaal niet? Geen paniek!
- Span de streng tussen de rugleuningen van 2 stoelen, of
- Vraag een huisgenoot om de streng tussen 2 uitgestrekte armen te spannen (let op dit doet de huisgenoot maar 1x vrijwillig)
- Ben je lenig? Ga met opgetrokken benen op de bank zitten en span de streng om de knieën
Hoe dan ook zorg in ieder geval dat de streng iets gespannen is, hang het niet aan een haakje of de deurklink om af te wikkelen.
Vervolgens knip je de touwtjes door. Het begin en uiteinde van de streng zitten normaal gesproken samen geknopt met een van de touwtjes. Kies een uiteinde en wikkelen maar!
Proeflapje bij gebruik van meerdere kleuren
Mocht je meerder kleuren gebruiken in je werk. Brei dan een klein stukje met deze kleuren en was het om er zeker van te zijn dat de kleuren niet uit lopen. Het zou zonde zijn om na weken, of misschien wel maanden, werken je project te wassen en er achter te komen dat de kleuren doorlopen.
Welke naald moet je gebruiken?
Op het label van commerciële garens staat vaak een aanbevolen naald dikte en een steken verhouding.
Waarom doe ik dan altijd zo moeilijk als je mij vraagt welke naald je bij de bij mij gekochte wol met gebruiken?!
Omdat dit afhankelijk is van wat je wil maken én omdat dit afhankelijk is van hoe jij breit.
Wat wil je maken? Sokkenwol kun je natuurlijk gebruiken om sokken te breien maar ook om een sjaal of zomertopje te breien. Om je sokken niet te laten slijten moeten ze dicht zijn. een kleine naald dus. Een sjaaltje of topje mag misschien best luchtig zijn. Kijk naar je patroon en maak een proeflapje in de naald grote die daar gesuggereerd wordt. Pas vervolgens de naalddikte aan als je steken verhouding niet overeen komt.
Dit om te zorgen dat je trui of sok straks past. Hoeft het niet te passen zoals bij een sjaal? Ook dan is het handig om bij de juiste steken verhouding in de buurt te komen zodat je geen wol te kort komt.
Tijdens het verwerken
Het leuke van handgeverfde wol is dat de kleur van de volgende steek altijd een verrassing is! Elke streng is uniek, ook het het zelfde verfbad. Ze zullen vergelijkbaar zijn maar niet het zelfde. Werk je met meerdere strengen van de zelfde kleur aan een groter project? Wissel in ieder geval een aantal toeren af wanneer je bijna het aan einde van een streng bent. Dit verkleint de kans op een zichtbare overgang
Of gebruik een fading techniek, waarbij je achter een volgens
- 1 toer van met nieuwe streng breit,
- 2 toeren van de oude,
- 2 toeren van de nieuwe
- 1 toer van de oude
vervolgens ga je over gaat op nieuwe wol!
Je kunt ook gedurende je gehele project strengen afwisselen als je twijfels hebt óf als er kans op pooling is. Doe dit bijvoorbeeld met een Helix techniek, te vinden op YouTube.
Verzorging van je wollen brei- of haakwerk
Er is een verschil tussen super wash en non super wash wol! Let hier op!
Non super wash
Non super wash kan niet in de wasmachine gewassen worden. Deze wol heeft geen behandeling gehad en de kans is groot dat het vervilt en aanzienlijk krimpt.
Maar omdat deze wol geen behandeling heeft gehad is het water-, geur- en vuilafstotend. Wassen eigenlijk maar weinig nodig. Een nachtje buitenhangen is meestal voldoende om een kledingstuk weer op te frissen.
Ik raad wel aan om wollen kleding uit te doen tijdens het koken en het eten van spaghetti. Draag een t-shirt onder je wollen trui zodat er geen deodorant in komt.
Wil je om wat voor reden je non super wash wol toch wassen? Doe dit dan altijd met de hand!
Super wash
Super wash kun je in de wasmachine wassen, op 30°C op een wolwas programma (!). Gebruik een wolwasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. Stop de wol niet in de droger, maar laat het plat drogen. Leg het op een rekje of een handdoek. Ik raad echter aan om het met de hand te wassen.
Handwas
Laat het wollen stuk weken in koel water (maximaal omgeveingstemperatuur), met eventueel een beetje wolwasmiddel.
Wol is kwetsbaar als het nat is en ook nog eens erg zwaar. Til het daarom met beide handen uit het water, trek er niet aan. Spoel het voorzichtig uit, door het water te verschonen en het stuk weer onder te dompelen. Zorg ervoor dat er niet te veel wrijving ontstaat. Voeg geen wasverzachter toe.
Wring de wol niet uit maar druk het water eruit, of leg het in een vergiet om het meeste water er uit te laten lekken. Rol het vervolgens in een handdoek en druk het water er uit.
Laat het werk vervolgens plat drogen.
Was roze, rode en donkere keuren altijd apart!
Hoewel ik de wol was en spoel na het verven, kan er altijd nog wat verf loskomen bij het wassen. Vooral bij diepe kleuren en gespikkelde soorten kan het water iets verkleuren, het zogenaamde bleeding of bloeden. Daarnaast zijn sommige kleuren hier sowieso gevoeliger voor, roze bijvoorbeeld. Dit is niets om je ongerust over te maken. Dit gaat vanzelf, na een aantal spoel/was beurten, over.
Kijk uit met warm water en te veel zeep! Maak je je toch zorgen, neem dan contact met mij op.
Bestaat je project uit meerdere kleuren en kun je “roze, rode en donkere kleuren” helemaal niet apart wassen? Dan hoop ik dat je een proeflapje gewassen hebt! Zo niet, doe dit dan als nog met de restjes.
Loopt het niet uit? Super! Was je project zoals beschreven. Vind je het toch spannend? Blijf er dan bij staan en gebruik een colour catcher doekje. Gebruik koud water en begin zonder zeep. Zie je het water verkleuren? Haal het er dan direct uit en verschoon het water of houdt het onder de stromen water.
Loopt het wel uit? Niet wassen. Gebruik een vochtige theedoek onder het strijkijzer om je project te blocken in plaats van het nat te blocken of op te spannen. Het zou zonde zijn als jouw fair isle trui doorloopt! Moet het toch gewassen worden? Neem dan even contact op.